СВЕТСКА КАМПАЊА „ОЧИСТИМО СВЕТ“ ОБЕЛЕЖЕНА НА БУБЊУ
18.09.2010

Учесници извиђачког орјентационог такмичење Србије, под називом „Куп Краља Патра 1“ и волонтери ЕКОполис мреже, активностима у Спомен парку “Бубањ“ Градске општине Палилула, обележили недељу светске кампање „Очистимо свет“. У генералном пласману победник овогодишњег 26.Купа извиђача је одред  „Вожд Карађорђе“ у Нишу. Промовисани и циљеви пројекта енергетске ефикасности о биомаси - „Биогенератор“.Такмичаре извиђачког Купа и учеснике еколошке акције „Очистимо свет-Clean up the World“ из Србије али и госте из Куманова у Македонији, на отварању Купа поздравио је Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула. Он је подсетио на веома добру сарадњу Општине са извиђачком организацијом Града Ниша, посебно са одредом извиђача „Краљ Петар-Први“, који је организатор такимичења.

“И ова активност-истакао је Ђурђевић, показује да је извиђачка организација данас једна од најбоље организованих омладинских група која највећи део свог програма заснива на еколошком образовању деце и омладине“. По речима Бобана Микића, члана Већа Градске општине Палилула „Спомен парк „Бубањ“ је својеврсни парк природе-меморијални простор, који желимо-нагласио је Микић, да у сарадњи са извиђачима, као „чуварима природе“ и другим заинтересованим удружењима преуредимо у одрживи спортско-рекреациони центар Града и Општине и обезбедимо нашим грађанима, још једну „зелену оазу“ у градском језгру“. У току је израда новог пројекта а нови садржаји биће реконструкција и изградња Летње позорнице на Бубњу, која би била место организовања бројних културно-уметничких манифестација (Филмски сусрети, музички фестивали идр) Града и општине Палилула.

У сарадњи са ЕКОполис мрежом, промотером светске еколошке кампање „Clean up the World-Очистимо свет-Очистимо Србију-Очистимо Град Ниш“, Савез извиђача Србије и Градска општина Палилула, обележили су у Спомен парку Бубањ и ову активност. “Тема овогодишње кампање “Брига заједнице за природу”, део је планетарне активности која подстиче људе широм света да траже начине како да ублаже негативан утицај који стварају на животну средину кад је реч о биодиварзитету али и о гомилању отпада, загађењу воде, штедњи енергије. То  је нарочито значајно у урбаним срединама, с обзиром на то да се око 80 одсто природног богатства планете троши у градовима”, рекао је Драган Видојковић, председавајући ЕКОполис мреже. Овим поводом, на Бубњу је промовисан и пројекат “Уклањање не-техничких баријера за коришћење биомасе у енергетске сврхе- БИОГЕНЕРАТОР, који Екополис и удружење АгроВетменаџмент пројект реализује уз подршку програма SECTOR, који спроводи Регионални центар за животну средину (REC) а финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA)” Кампање организација цивилног друштва, које промовише ЕКОполис мрежа јачају свест становништва о потреби да се побољша стање животне средине и промовише “зелени” животни стил.

Старешина Савеза извиђача Србије Момчило Петковић подсетио је учеснике извиђачког Купа „Краљ Петар-Први“ да је ова еколошка активност потекла из Аустралије и да је извиђачи Србије више од шеснаест година успешно остварују. Програм извиђачке организације - нагласио је Петковић, има за циљ да младим члановима омогући савладавање разних вештина за успешан боравак у природи и боље упознавање флоре и фауне као и заштиту наших природних добара.

Чланови осам такмичарских екипа 26. извиђачког Купа „Краљ Петар-Први“ у Нишу, осим учешча у еколошкој кампањи CUW викенда, показали су и висок ниво оспособљености за боравак у природи, кретањем на непознатом терену, изради задатака, преношењу порука на даљину, пружању прве помоћи – изјавио је Далибор Ракић, старешина одреда „Краљ Петар-Први“. По оцени такмичарске комисије и Штаба акције, како смо сазнали од Милана Стојановића, старешине акције, у категорији извиђача најбоље резултате на овогодишњем извиђачком Купу „Краљ Петар-Први“ показали су у укупном пласману чланови одреда извиђача „Вожд Карађорђе“. У категорији извиђача прво место је припало екипи одреда „Лола“, друго гостима из Куманова из одреда „Скаут“ а треће екипи из одреда „Вожд Карађорђе“. У категорији планинки, за успешно завршене задатке, прво место је освојила екипа девојака из одреда „Вожд Карађорђе“.